Fii alert! Prinde newsletterul

Rolurile miraculoase ale antioxidanţilor

25 septembrie 2009

Autor: Dr Anda Avramescu, Medic specialist MG, Rezident an I Diabet şi Nutriţie

(articol publicat pe www.healthy.ro pe 25.09.2009)

 

Healthy

Carotenoizii reprezintă o clasă formată din peste 600 de substanţe, dintre care cele mai cunoscute sunt: alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina, zeaxentina.
Rolul carotenoizilor este de a impiedica degraderea unor organe precum cristalinul, pielea, prostata, tractul digestiv, pancreasul, prin acţiune împotriva radicalilor liberi. De asemenea, în afara rolului puternic antioxidant, au rol în stimularea imunităţii (cresc limfocitele T  helper), şi în asigurarea vederii normale (participa la sinteza rodopsinei, pigment fotosensibil de la nivelul retinei). Este dovedit rolul lor antitumoral (împotriva cancerului de prostată, de piele, plămâni, cavitate bucală, plămân). Să nu uităm de rolul protectiv împotriva radiaţiilor ultraviolete, ceea ce previne apariţia ridurilor şi a cancerului de piele. Este recomandată suplimentarea organismului cu betacaroten în cazul expunerii prelungite la soare.

 

Carotenoizii sunt întâlniţi în substanţe precum:


- Licopenul se  găseşte în orice aliment de culoare roşie: în special în roşii (pe care italienii le numesc “merele de aur”), dar şi căpşuni, grapefruit, ardei roşu, papaya şi ulei de cătină. 1 pahar de suc de roşii (200 ml) furnizează 16 mg licopen, adică doza optimă zilnică. Să nu uităm că uleiul de măsline amplifică absorbţia licopenului, astfel că această combinaţie creşte efectul antioxidant. Licopenul are capacitate antioxidantă de 10 ori mai mare decât vitamina E.
- Beta carotenul se găseşte în morcov, migdale, salată şi toate legumele verzi, arahide, mango, papaya, pepene galben, caise, tomate, ulei de cătină, germeni de grâu. Necesarul de betacaroten este de 5000-8000 UI sau 2-3 mg/zi (1 morcov are puţin peste 10 000 UI).
- Luteina se găseşte în lobodă, salată, spanac, dovleac, praz, mazăre, fucte galbene. Se fixează la nivelul retinei şi la nivelul cristalinului, iar rolul său este amplificat de licopen.

Prezenţa în raţia noastră a unor alimente ce conţin antioxidanţi poate ajuta organismul să se apare împotriva radicalilor liberi, care duc la îmbătrânire precoce, la boli degenerative, cardiovasculare, diabet, demenţa Altzheimer şi cancer.


Foarte important este faptul că aceşti antioxidanţi (interni sau aduşi din exterior) acţionează interactiv şi sinergic (adică îşi potenţează efectul împreună) pentru distrugerea radicalilor liberi.


« inapoi

Comentarii

Birdie

An inlenligett answer - no BS - which makes a pleasant change


Tessie

You conlud't pay me to ignore these posts!


Kierra

Exrelmety helpful article, please write more. http://wofoxtcpyp.com [url=http://qgzujra.com]qgzujra[/url] [link=http://jhudtc.com]jhudtc[/link]


Tyanne

A pricvvatooe insight! Just what we need!


Scrie părerea ta despre acest articol:Cod verificare