Fii alert! Prinde newsletterul

Din misterele aditivilor alimentari

27 noiembrie 2009

Daniela Nuţă, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, Membră a Fundaţiei pentru Alimentaţie Sănătoasă
(Articol publicat în revista Slab sau Gras, nr. 58/Noiembrie-Decembrie 2009)

Slab sau gras

Aditivii alimentari sunt parte a multora dintre produsele alimentare pe care noi le consumăm în fiecare zi şi joacă un rol important în viaţa noastră. Ei le ajută să nu se deterioreze foarte repede, dau culoare, gust, elasticitate sau leagă diferite componente ale alimentului. E-urile, aşa cum sunt denumiţi standard aditivii, prin simpla lor prezenţă într-un aliment, determină îngrijorarea consumatorului. Avem motive reale să ne temem?Aditivii alimentari sunt o invenţie foarte veche: metode precum conservarea alimentelor în saramură sau afumatul acestora au fost folosite încă de acum 2.000 de ani. Aditivii au fost folosiţi apoi pentru a da un aspect mai frumos alimentelor şi un gust mai bun. În ultimii 40 de ani, dezvoltarea ştiinţei şi a tehnologiei a adus cu sine folosirea aditivilor alimentari la scara largă şi cu costuri de producţie reduse. Sunt folosiţi pentru: menţinerea calităţii nutritive a produselor alimentare (de exemplu previn degradarea vitaminelor, aminoacizilor esenţiali şi a grăsimilor nesaturate conţinute în produse). Sunt un adjuvant important pentru persoanele care au nevoie de produse specifice, de exemplu pentru diabetici. Ei menţin şi îmbunătăţesc proprietăţile produselor precum: textura, consistenţa, gustul, aroma şi culoarea; ajută în procesul de preparare al produselor alimentare sau la împachetarea, transportul şi depozitarea acestora.


 

De unde provin aditivii?

 

Aditivii care pot fi adăugaţi în produsele alimentare derivă din patru surse principale:
 
din plante - agenţii de coagulare extraşi din fructe şi alge de mare; coloranţii extraşi din seminţe, fructe şi legume; aditivi care fac fructele mai acide, aşa cum este acidul tartric.
din produse identice cu cele naturale - doar că sunt dezvoltate fie chmimic, fie prin fermentare. Un exemplu sunt antioxidanţii, precum acidul ascorbic sau vitamina C provenit din fructe şi tocoferolul sau vitamina E provenit din uleiurile vegetale; coloranţii precum beta-carotenul sau vitamina A care se regăsesc în fructe şi legume, precum morcovi, vişine, sfeclă, ardei roşu, tomate, struguri negri, coacăze negre etc.
substanţe modificate natural - precum emulsificatorii, care sunt derivaţi din uleiurile comestibile şi din acizii organici; agenţii de coagulare, precum amidonul modificat sau celuloza modificată; îndulcitorii precum sorbitolul şi maltitolul.
produse dezvoltate de om - în anumite cazuri, se folosesc produse sintetice special dezvoltate de către om pentru a fi folosite ca şi aditivi.

 

Pentru a putea fi utilizaţi în alimentele destinate consumului uman, principala caracteristică a aditivilor alimentari o reprezintă absenţa potenţialului dăunător asupra sănătăţii umane. Înainte de folosirea aditivilor în produse, aceştia sunt riguros testaţi pentru a li se demonstra siguranţa.

 

Forurile internaţionale veghează

 

Aportul maxim de aditivi în alimentaţia zilnică a unei persoane este stabilit de către foruri specializate, acreditate internaţional, printre care: Comitetul de Experţi în Aditivi Alimentari (JECFA),  Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) şi  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Aceste foruri stabilesc şi cerinţele conform cărora aditivii alimentari pot fi incluşi în compoziţia produselor alimentare. Dozele maxime admise sunt, în general, de 100 de ori mai mici decât limita inferioară la care un aditiv poate reprezenta un risc pentru sănătate.

Punerea pe piaţă a unui aditiv alimentar nou în statele membre ale Uniunii Europene se face cu aprobarea Autorităţii Europene pentu Siguranţa Alimentului (EFSA) şi nu este un proces uşor de urmat. Membrii EFSA sunt oameni de ştiinţă independenţi care au o experienţa îndelungată în ceea ce priveşte siguranţa produselor. Directiva Cadru cu privire la Aditivii Alimentari (Directiva 89/107/EEC) stipulează foarte clar că niciun aditiv nu va fi autorizat şi introdus pe piaţă fără acordul EFSA care să ateste siguranţa aditivului respectiv.

 

În concluzie, aditivii alimentari se folosesc de mult timp, dar numărul şi rolul lor au crescut foarte mult în epoca modernă odată cu dezvoltarea industriei alimentare. Prin urmare, pentru evitarea sau scăderea eventualelor riscuri asupra sănătăţii umane sunt necesare cunoaşterea lor cât mai amănunţită şi respectarea cu stricteţe a normelor legale de utilizare.


« inapoi

Comentarii

Boston

Tohucdwon! That's a really cool way of putting it!


wyhjeoubhho

K2bxyE znhonvgqykgh


TomaszJamny

furosemide 40mg halp allegra 8] vytorin 686 cipralex without a prescription echips


esper23anza

pharmacy degree buy tramadol >:-OOO viagra 52987


fupareborn

valtrex 1154 nexium 4699


CiNdyB0o

home insurance 8OOO car insurance ydtfli


zinthareshka

dental health insurance 54217 medicare health insurance lqhog individual insurance 8-[[[


Chirusu

affordable car insurance >:-) health insurance rates wcb


ssbmvidman

cheap auto insurance 3709 auto insurance quotes 8[[[


Deandra

art school 76090 accredited university online qhykav MBA online :-]] loan rates 317725


Dak

i used to work a couple of blkocs away and was the stick on the weel of every diet I put myself on 100% agree with the guy that told you that they were one of the best!


Ragila

i used to work a couple of boclks away and was the stick on the weel of every diet I put myself on 100% agree with the guy that told you that they were one of the best!


Abcvanesa

Me and this article, sitting in a tree, L----AR-NEI-N-G! http://uigsqyjlbo.com [url=http://cblxqb.com]cblxqb[/url] [link=http://dgvilynaf.com]dgvilynaf[/link]


Amy

Shiver me timbers, them's some great inotfmaoirn.


Honney

That inhitsg's perfect for what I need. Thanks!


Scrie părerea ta despre acest articol:Cod verificare