Fii alert! Prinde newsletterul

Ce mâncăm?

19 noiembrie 2009

Autor: Dr. Ciprian Constantin, Medic cu specializarea Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Membru FPAS

(Articol publicat în revista Avantaje, Noiembrie 2009)

 

Micul dejun – obligatoriu?

 

Unii susţin că nu pot mânca nimic dimineaţa şi că dacă iau micul dejun le e foame toata ziua... Aşadar sar peste el, mai ales atunci când ţin o dietă de slăbire. Pe de alta parte, unii nutriţionişti susţin că masa de dimineaţă nu trebuie ratată, indiferent de regim. Care e adevărul? Mâncăm sau nu dimineaţa?



Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei  pentru ca aduce organismului o parte din echivalentul cantităţii de nutrienţi care ar trebui folosită în activitatea din prima parte a zilei. Fiecare dintre mesele principale are rolul ei, acest lucru este aproape axiomatic în nutriţie.


Împărţirea pe mese este logică şi susţinută de nutriţie cu 25-40% din necesarul kilocaloric zilnic la masa de dimineaţă şi ar trebui adaptată pentru fiecare dintre noi.
Răspunsul la întrebarea „mâncăm sau nu dimineaţa?” este ferm „da”, ar trebui să mâncăm dimineaţa, respectând şi orarul meselor principale, mai ales când ţinem o cură de nutriţie.


Micul dejun ar trebui să fie alcătuit dintr-un bol de cereale, lactate, fructe etc., alimente care se află la baza piramidei alimentare.
Saţietatea este asigurată în mare parte de grăsimi alimentare de origine vegetală sau animală şi ar trebui atent alese. Recomandările actuale ale societăţilor de nutriţie şi ale experţilor internaţionali sunt de a limita grăsimile saturate la sub 10% din necesarul kilocaloric zilnic şi până la 300mg/zi de colesterol. Copiii şi adolescenţii ar trebui să consume 25-35% din kilocalorii ca grăsimi alimentare, cu cele mai multe surse din acizi graşi mono şi polinesaturaţi ca peşte, nuci şi uleiuri vegetale.
Ar trebui ca micul dejun să fie îndestulător până la prânz.

 

Unt sau margarină?

 

Părerile sunt pro şi contra, cercetări mai noi susţin că untul e mai sănătos, daca păstrăm măsura...

Cercetările – la nivelul medicinei bazate pe dovezi – pot fi noi, dar uneori în goana după nou sunt de un nivel calitativ scăzut, realizate în condiţii obscure, necontrolabile şi care nu respectă condiţiile minimale ale realizării unui studiu de o ţinută ştiinţifică înaltă. Este foarte costisitor să faci cercetare cu adevărat pentru că ai nevoie de certitudini probate de terţi (auditori). Goana după senzaţional apare şi în cercetare, mai ales când setea de cunoaştere şi nevoia de senzaţional se împletesc.
Untul este un produs cu o cantitate mare de grăsimi saturate, o bună sursă de vitamina D; persoanele care au o predispoziţie la creşterea colesterolului ar trebui să îl evite.
Margarinele tartinabile de calitate au o compoziţie foarte bună şi sunt de preferat: au cantităţi mari de acizi graşi nesaturaţi şi acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6, sunt o sursă la fel de bună de vitamina D, dar şi de alte vitamine liposolubile: A, E.
Untul este recomandat de pediatri, margarina este recomandată de nutriţionişti.
La temperatura frigiderului untul nu este tartinabil, margarina este tartinabilă.
Societăţile de Nutriţie, Comitetul de experţi în nutriţie reuniţi la începutul anului acesta la Barcelona recomandă margarina pentru consumul zilnic al adulţilor, în cadrul unei nutriţii echilibrate.
 

Cafeaua: cu zaţ, espresso sau solubilă?

 

În cantităţi rezonabile, cafeaua poate aduce beneficii sănătăţii. Cum o alegem? Cea solubilă îşi păstrează proprietăţile? Modul de preparare îi influenţează efectul? Fiartă cu zaţ, espresso sau solubilă?

Cafeaua are imaginea „aliatului stării de atenţie, de alertă”. În cantităţi rezonabile cafeaua este un tonic psihic. Consumată repetat, îşi pierde din efect şi poate fi necesar să fie crescută doza zilnică pentru a-şi menţine proprietăţile psihotonice. Cafeaua solubilă păstrează proprietăţile cafelei şi este o modalitate convenabilă de consum.
Cofeina – substanţa activă din cafea - are un efect tonic, creşte tensiunea arterială, creşte diureza, poate influenţa somnul – scurtându-i durata, dar nu îi afectează structura -  şi „accelerează” metabolismul organismului având efect benefic dacă este consumată mai ales înaintea exerciţiilor fizice. Cofeina măreşte ritmul respirator, dar are şi efecte nedorite ca tremur, senzaţie de agitaţie, mai ales când se consumă în cantitate mare.

Un efect interesant al cofeinei a fost exploatat şi raportat pentru unele cazuri de infertilitate: creşte mobilitatea spermatozoizilor, însă cantitatea folosită este mare şi cu efecte secundare nedorite. Efectele negative produse de cofeină sunt realizate prin influenţa cortizolului – hormonul de stres – a cărei concentraţie în sânge o creşte, dar şi prin influenţa altor hormoni de stres: adrenalina, dopamina etc. Cantităţile mici şi moderate de cofeină au efecte benefice, aşa că ideal ar fi să controlăm cu atenţie ingestia de cofeină.

Efectele principale ale cofeinei sunt influenţate foarte puţin de modul de preparare. S-a demonstrat că o cafea cu zaţ ar avea efect pe colesterolul sangvin – crescându-l – în comparaţie cu cafeaua la filtru, dar astfel de studii sunt mici şi este necesar a fi confirmate.

Pentru a avea un somn odihnitor peste noapte, consumă cafea fără cofeină după-amiaza,


Sarea în bucate

 

Avem nevoie de ea? Unor animale li se dă în mod special sare în hrană. Nouă nu ne trebuie deloc? Şi cum facem să renunţăm la ea? Trucuri.

Consumul actual de sare depăşeşte cu mult consumul oamenilor din urmă cu 2.000 ani şi acest lucru este posibil din cauza alimentelor procesate cu conţinut mare de sare: mezeluri, brânzeturi, murături dar şi din cauza aportului din carne, lapte, peşte, morcovi, ţelină, etc. Recomandările actuale pentru consum sunt de 2g/zi Na, consumul real este undeva la 4-6g/zi şi zilnic acesta reprezintă un bombardament pentru sistemele de echilibru ale organismului în ceea ce priveşte tensiunea arterială. Oamenii au nevoie de sare – de clorură de sodiu, care aduce 1g Na pentru 2,5g NaCl (sare) - în alimentaţie pentru a compensa pierderile normale, prin urină, prin transpiraţie. Dieta cu restricţie de Na este recomandată în unele afecţiuni de tipul insuficienţei renale cronice, hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, ciroza hepatică şi alimente cu conţinut sărac în Na sunt legume, fructe, produse zaharoase şi unele derivate cerealiere.  

 

Trucuri:


• nu mai adăugaţi sare în mâncarea gătită în casă,
• în mâncarea gătită adăugarea de bulion, de roşii conservate, de legume conservate aduce un aport mare de sare,
• mezelurile afumate industrial aduc şi ele foarte multă sare – este recomandat un consum moderat,  
• consumaţi fructe şi legume proaspete,
• pe perioada iernii consumaţi cu multă, multă moderaţie murături, varză murată, alimente conservate,
• conservarea în oţet suplineşte un pic neajunsul consevării în saramură – folosiţi-o cu încredere.

Consumul redus de sare poate scădea tensiunea arterială sistolică cu până la 30mmHg. Terapia medicală nutriţională în domeniul hipertensiunii arteriale este un factor foarte importantă.

 


« inapoi

Comentarii

Pait

Holy concise data bamtan. Lol!


pfcmxuapeft

401wAD mjiybcxvqnmi


wrfldxpes

6DSA7f , [url=http://sjftuyqvwjzy.com/]sjftuyqvwjzy[/url], [link=http://dcsfjtawoskb.com/]dcsfjtawoskb[/link], http://xalzhtgtiunv.com/


danceyoucan

short term health insurance eei cheap health insurance student 567348 family health insurance quote >:((


crazyfootie

car insurance dtcml discount auto insurance >:-]]]


a13xownz

cheap viagra %-[[[ aciphex 8485


DpSoulja

auto insurance quotes 44171 car insurance 5975


towerscope

car insurance quotes 42567 carinsurance 842571


iiWishes

no prescription cialis 386 aciphex 6700


rbrtchng

college student health insurance 999 senior health insurance zggh


timotius

online accutane 0291 generic pill ultram wellbutrin 8DDD


sauhund

car accident insurance 18569 life insurance quotes %[[


britishLMAO

Buy Viagra Online 203720 levitra 744


Terry

online physicians cialis 515 cheapest car insurance =)) car insurance in florida %OO viagra %-))


Scrie părerea ta despre acest articol:



Cod verificare