Fii alert! Prinde newsletterul

Alcoolism - Dependenţă, moderaţie, abstinenţă

19 noiembrie 2009

Autor: Dr. Ciprian Constantin, Medic cu specializarea Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Membru FPAS
(Articol publicat în revista Practic Sănătate, nr. 1, Noiembrie 2009)

Practic Logo

 

Alcoolismul se referă la orice condiţie care rezultă din consumul continuu de băuturi alcoolice în ciuda problemelor de sănătate şi a consecinţelor sociale negative pe care le cauzează. Definiţiile medicale descriu alcoolismul ca o boală care rezultă din consumul persistent de alcool în ciuda consecinţelor negative repetate. Alcoolismul se poate referi şi la preocuparea de a procura alcool şi/sau la imposiblitatea de a recunoaşte efectele dăunătoare ale consumului excesiv. Deşi nu toate aceste definiţii specifică obligativitatea consumului de alcool zilnic, unele dintre ele o fac, specificând efectele acestuia pe termen lung, precum dependenţa şi simptomele renunţării la consum.Definirea consumului moderat

 

Pentru a putea discuta adecvat despre beneficiile potenţiale şi riscul asociat cu consumul moderat de alcool, trebuie să clarificăm ce este acesta. Înţelesul termenului „moderat” este  subiectiv: adică ceea ce o persoană consideră ca fiind moderat, la fel de bine alta poate spune că este puţin sau mult.  Acestă variabilitate îngreunează interpretarea literaturii medicale în care se folosesc termeni subiectivi de investigaţie (chestionarele). Multe definiţii de lucru au evoluat odată cu trecerea timpului, în prezent  încercându-se definirea consumului moderat pe baza cantităţii de alcool consumate pe o perioadă fixă.

 

Încercarea de a alege termeni clari a definit o unitate de măsură: unitatea de alcool, definită ca fiind cantitatea de alcool egală cu 15 ml de alcool pur (aproximativ 12 grame).

 

În funcţie de băutură, cantitatea de alcool se află folosind regula de 3 simplă – spre exemplu o unitatea de alcool se găseşte în 180ml de vin, în 360ml de bere sau în 45ml de băutură spirtoasă cu tărie alcoolică de aproximativ 90%. Mary C. Dufour (în „Defining Drinks and Drinking Levels”) face o distincţie clară între consumul masiv şi moderat. Există în funcţie de ţară standarde diferite: în Marea Britanie o unitate de alcool este echivalentă pentru 8 g de alcool, în timp ce în Japonia este echivalentă cu 19.75g. În Statele Unite, în acord cu „Nutrition and Your Health:Dietary Guidelines for Americans”, ediţia 1995, o unitate de alcool se găseşte în 12g de alcool sau 16,66ml alcool. Aceasta este corespondent cu aproximativ 350ml  de bere, 150ml de vin, 45ml de băutură distilată.

 

Nu este deloc surprinzătoare variabilitatea definiţiilor pentru o unitate de alcool, dar nici subiectivismul interpretărilor pentru cuvântul moderat. Spre exemplu, în engleză „moderat” poate fi utilizat atât ca termen cantitativ, cât şi calitativ. Definiţia din dicţionarul MacMillan pentru cuvântul moderat este „nimic foarte mare sau foarte mic în cantitate, formă, putere sau grad”. Bazându-se pe acest tip de definiţie majoritatea celor care consumă alcool se consideră pe sine ca fiind băutori moderaţi.

 

Categorii de consumatori

 

În ciuda definiţiei vagi, cercetătorii folosesc acest termen pentru a descrie un singur nivel al consumului de alcool. În studiile ştiinţifice, cercetătorii sunt nevoiţi să clasifice un larg consum populaţional (de la zero la mai mult de 20 de unităţi de alcool zilnic). O clasificare obişnuită include categoriile de abstinent, slab băutor, băutor moderat şi băutor sever. Definirea fiecărei categorii poate varia în funcţie de studiile propuse, de nivelul de risc pentru sănătate şi de autorul ce face studiul. Pentru exemplu, Dawson şi colegii săi, la nivelul anului 1995, când o unitate era definită ca fiind 12,5g alcool foloseau următoarea clasificare:

 

Abstinent  - consum mai mic de 2,3g alcool pe zi, (mai puţin de 12 unităţi de alcool în anul precedent)
Slab băutor – 2,30 – 4,80g  alcool pe zi, (1-13 unităţi de alcool pe lună)
Băutor moderat – 4,81 – 23,22g alcool pe zi, (4-14 unităţi de alcool pe lună)
Băutor sever (heavier drinker) – mai mult de 23,22g alcool pe zi (mai mult de 2 unităţi de alcool  zi)


O prestigioasă revistă de medicină (The New England Journal of Medicine), preluând o clasificare din psihiatrie, defineşte clar categoriile pentru consumatorii de alcool.

 

Băutorul moderat în diferite circumsţante

 

Chiar dacă definiţia „băutorului moderat” a fost dezvoltată, aceasta nu poate fi aplicată tuturor indiferent de orice circumstanţă. De exemplu, deşi pentru gazda unei petreceri consumul a trei-patru unităţi de alcool în timpul unui eveniment este obişnuit, aceeaşi doză consumată de un invitat care plănuieşte să conducă spre casă îl plasează pe acesta la risc înalt de a suferi un accident. Similar, o femeie sănătoasă poate consuma o unitate de alcool zilnic fără să sufere efecte negative, totuşi dacă femeia este însărcinată, acelaşi nivel al alcoolemiei poate avea efecte nefaste asupra sarcinii (efecte teratogene fetale).


În plus, faţă de circumstanţele sub care apare consumul de alcool, efectele alcoolului asupra băutorului (de exemplu asupra abilităţii de a conduce) depind de nivelul alcoolemiei şi nu de consumul de alcool. Aceeaşi cantitate de alcool poate duce la alcoolemie diferită la persoane de greutăţi diferite. Sau la persoane de greutăţi identice, nivelul alcoolemiei poate fi diferit în funcţie de nivelul apei şi al grăsimilor din organism.

 

Alcoolul are o moleculă mică, solubilă în apă, distribuită omogen în lichidele organismului. Femeile tind să aibă o proporţie mai mică a apei în organism decât a bărbaţilor şi de aceea poate avea un nivel al alcoolemiei mai mare la aceeaşi greutate corporală şi la acelaşi consum de alcool. La fel, cantitatea de apă din organism tinde să scadă şi cantitatea de grăsimi tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă. Ca un rezultat al acestor modificări normale cu vârsta, acelaşi număr de unităţi de alcool consumate poate duce la o alcoolemie diferită la o femeie sau bărbat (cu aceeaşi greutate corporală) sau la persoane de acelaşi sex, dar de greutăţi diferite. În plus, apar diferenţe ale alcoolemiei şi la pesoane de acelaşi sex, aceeaşi greutate şi aceeaşi distribuţie corporală a grăsimilor, dar cu un metabolism diferit dat de nivelul genetic al alcool-dehidrogenazei hepatice.
 

 

Termeni si criterii pentru consumul de alcool

 

Abstinent:  Persoană ce nu consumă alcool
Băutor moderat:  Bărbaţi: ≤ 2 unităţi/zi, Femei: ≤ 1 unitate/zi, Peste 65ani:  ≤ 1 unitate/zi
Băutor la risc: Bărbaţi: > 14 unităţi/săptămănă sau > 4 unităţi/ocazie, Femei: >  7unităţi/săptămănă sau > 4 unităţi/ocazie
Abuzul de alcool: Folosirea inadecvată a alcoolului conducând la afecţiuni clinice manifestate printr-o perioadă mai mare de 12 luni prin una sau mai multe din:
• Eşecul de a-şi îndepli obligaţiile la slujbă, şcoală sau acasă,
• Folosirea recurentă în situaţii riscante,
• Probleme legale corelate cu alcoolul,
• Utilizarea continuă în ciuda problemelor sociale sau problemelor interpersonale,
• Simptomatologie care nu întruneşte criteriile pentru dependenţa de alcool
Dependeţa de alcool: Folosirea inadecvată a alcoolului conducând la afecţiuni clinice manifestate printr-o perioadă mai mare de 12 luni prin trei sau mai multe din:
• Toleranţă (chiar creşterea cantităţii sau diminuarea efectelor pentru aceeaşi cantitate),
• Folosirea unei cantităţi mai mari pentru o perioadă mai lungă,
• Dorinţa persistentă de renunţare şi încercări eşuate de a renunţa sau de control,
• Timp necesar pentru recuperare după consum,
• Activităţile importante sociale, ocupaţionale sau recreaţionale reduse sau chiar absente,
• Folosirea alcoolului chiar dacă se cunoaşte problemele fizice sau psihologice generate
Folosirea hazardată a alcoolului: Persoană la risc pentru consecinţe adverse
Folosirea dăunătoare: În urma consumului apar consecinţe fizice sau psihologice dăunătoare

 

 


« inapoi

Comentarii

Caiden

That’s more than snebisle! That’s a great post!


atrvxpm

yZALvA aqlmtlwzctdg


mqcwmupd

IhNWCJ , [url=http://qzsjqyzbigta.com/]qzsjqyzbigta[/url], [link=http://msswqjqypxil.com/]msswqjqypxil[/link], http://qpkiwezlitau.com/


Diagorias

short term health insurance kth family health insurance =-]]]


novemberkj

dental health insurance 5269 cheap health insurance student %((( health insurance >:O


telpuchcalli

auto insurance rates :-[ cheapest auto insurance 965


teddybearly

on line synthroid epb beitrag buy hinzufgen name text tramadol vlljnx


Purrffect

health insurance quotes bye eastwood auto insurance %PPP infinity auto insurance 2686


cheggajabba

accutane 141481 buy prednisone online 87000


w33fiona

auto insurance quotes 97984 home insurance uzp


Kevlyn

Ecmoinoes are in dire straits, but I can count on this!


Symona

You have the monopoly on useful inrnmratioo-afen't monopolies illegal? ;)


Dorothy

Pefrect shot! Thanks for your post! http://jhhqqkil.com [url=http://zduywwo.com]zduywwo[/url] [link=http://dkvosivkx.com]dkvosivkx[/link]


Vinnie

I'm imspsreed you should think of something like that


Mauve

This poisntg knocked my socks off http://jptmlxpchrj.com [url=http://rnlduhmr.com]rnlduhmr[/url] [link=http://jsqoryup.com]jsqoryup[/link]


Scrie părerea ta despre acest articol:Cod verificare